Schlenkerla Doppelbock – Dżem z boczku

Zrobiłyśmy to. To jedna z tych rzeczy których jedzenie wciąga. To jak wyżeranie nutelli prosto ze słoika.

DSC_0056

Wegetarianie kiedyś nas znienawidzą. Być może, stanie się to nawet dzisiaj. No ale co ja biedna mam zrobić, kiedy do głowy przychodzi pomysł na konfiturę z łososia, a za chwilę Ala woła “A może jeszcze dżem z boczku?”. No przecież nie mogę odmówić. Toż to przecież byłby grzech nie skorzystać z takiego pomysłu!

Nasz dżem wykorzystałyśmy jako smarowidło do chleba, choć zastosowanie może mieć też inne. My jednak dodałyśmy trochę świeżych warzyw, wszystko umieściłyśmy na żytniej bagietce (najlepsze w Poznaniu znajdziecie tutaj!). Wyszło przepysznie!

Na zdrowie i smacznego!

Magda i Alicja

DSC_0041

Składniki:

0,5 kg boczku wędzonego

3 cebule

150 ml kawy

500 ml piwa wędzonego

2 łyżeczki miodu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, która musi się zeszklić. Następnie dolewamy kawę i połowę piwa. Kiedy płyn odparuje dolewamy kolejną część piwa i zostawiamy na małym gazie, aż nasz dżem osiągnie możliwie jednolitą konsystencję (oczywiście trzeba wziąć pod uwagę boczkowe owoce;)) W naszym przypadku, boczek na małym ogniu dusił się około 2 godziny.

Oczywiście na sam koniec możemy użyć blendera, by uzyskać jednolitą masę. My jednak wolimy delektować się owocami:)

DSC_0048

P.S. A kolejnym razem ciąg dalszy naszych przetworów!:)

Piwa do gotowania dostarcza Setka Pub, Św. Marcin 8, Poznań