Cent Us – Kubańska zupa lecznicza

DSC_0081

Obydwie mamy taką naszą wspólną listę miejsc, które musimy odwiedzić.  Islandia (bo chcemy smażyć jajka na gejzerach!:)), Nowa Zelandia, Kuba, Bhutan i wiele, wiele innych.
Jako, że póki co nasze portfele nie pękają w szwach, odwiedzenie tych wszystkich miejsc zajmie nam pewnie kilka ładnych lat. Ale w międzyczasie zawsze przecież można ugotować coś egzotycznego i udać się w podróż kulinarną:)
Dziś zabieramy Was na Kubę.  Proponujemy Wam, coś, co od razu podbiło nasze serca, czyli leczniczą zupę z czarnej fasoli. Jest ona idealna na te zimowo-jesienne dni, a legenda głosi, że dodatkowo jest ona również niezastąpionym lekarstwem… na kaca.

Na zdrowie i smacznego!
Magda i Alicja

DSC_0077-horz

Składniki:

150g kiełbasy chorizo
2 dymki
1 puszka (u nas 400g) odsączonej czarnej fasoli
1 pomidorów
300-350 ml bulionu drobiowego
sok z 1 limonki
200 ml piwa typu smoked stout
szczypiorek

Przygotowanie:

Plasterki chorizo kroimy w ćwiartki, podsmażamy na suchej patelni i czekamy, aż wytopi się z nich tłuszcz. Chorizo odkładamy na talerzyk, a na patelnię wrzucamy drobno posiekaną dymkę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie znów wrzucamy kiełbasę, zalewamy ok. 100ml piwa i czekamy, aż odparuje.
Dodajemy drobno posiekanego pomidora i czarną fasolę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Wszystko wrzucamy do rondla i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem drobiowym i gotujemy kolejne 10 minut.
Następnie rozlewamy do miseczek i doprawiamy sokiem z limonki.

DSC_0085

Piwa do gotowania dostarcza Setka Pub, Św. Marcin 8, Poznań

Reklamy